FANTASTISK

EGG ER FANTASTISK

næringsrikE EGG

Egget har mange fantastiske egenskaper. Det kan brukes til å heve, binde, tykne, glanse og emulgere i matlaging. Det blir for eksempel ingen klassisk bearnése uten eggeplomme! Egg kan sies å være naturens egen vitaminkapsel, og gir et godt tilskudd av mange av de vitaminene og mineralene som du trenger. Men, egg inneholder ikke Vitamin C, og et glass appelsinjuice er derfor et bra tilbehør til for eksempel en deilig omelett.

lyst på inspirasjon til frokost, lunsj eller middag?

Finn våre beste oppskriter med EGG her

VÅRE BESTE EGG-TIPS

  • Du burde romstemperere eggene før baking eller koking
  • Bløtkokt egg      3-5 minutter      hvite og plomme er bløt
  • Smilende egg    6-8 minutter      Fast hvite og smilende plomme
  • Hardkokt egg     10 minutter       Hvite og plomme som er fast og kan deles med eggedeler
  • Når du har kokt eggene i ønsket tid, bør du raskt avkjøle eggene i kaldt vann for å forhindre at egget koker videre inne i egget.
  • Egg som er veldig ferske kan være vanskelige å skrelle etter koking. Ettersom egget blir eldre vil bindingen mellom skall og eggehvite avta og dermed er det lettere å skrelle «gamle» egg enn de ferskeste.
Avokadosandwich med kylling og egg – den perfekte lunsj!

lik mengde skall uanestt

Egget består av tre deler: Eggeplomme (33%), eggehvite (57%) og eggeskall (10%). Mengden skall er konstant uansett vekt på egget, det vil si at tyngre egg har tynnere skall enn mindre egg og er dermed skjørere og kan lettere knuse.

Eggeskallet er også porøst, slik at det lett kan ta opp andre smaker dersom det f.eks lagres sammen med løk, hvitløk eller fisk.

Egg finnes i forskjellige størrelser

Egget øker i størrelse ettersom hønene blir eldre. Når hønene er omtrent 20 uker begynner de å legge egg, de første eggene er små og blir større og større ettersom høna blir eldre og mer erfaren som egglegger.

STØRRELSE PÅ EGG TIL MATLAGING

Profesjonelle kokker veier eggene før baking, men om det ikke står noe i oppskriften anbefales det å bruke egg fra M/L eggkartonger.

Størrelse Vekt
S 45-52,9
M 53-62,9
L 63-72,9
XL 73-77,9
XXL >78