Meksikansk mat

Middagstips Meksikansk mat

Meksikansk grill med sylvia

Hva kjennetegner sommeren bedre enn solfylte dager, grillmat og hyggelig selskap? Sylvia Vavik viser oss sine beste oppskrifter for meksikansk grill. Bytt ut vanlig tradisjonell grillmat med gårdsklekket kylling og disk opp fantastiske retter i sommer.

Det er tre hovedingredienser som kjennetegner det meksikanske kjøkken. Dette er: mais, chili og bønner. Sylvia har valgt å fokusere på mais og chili under matlagingen. Meksikanske tortillas er laget på maismel, og tortillas

Man viser kjærlighet gjennom mat i Mexico. Det handler om deilig matkultur som blir delt med familie og venner. Grilling er et viktig element i matlagingen og det spises mye kjøtt med masse smaker. For å få til perfekt meksikansk grillmat har Sylvia delt sine tips.

Alle matrettene er laget med Gårdsklekket kylling. Vårt premiumprodukt som egner seg ekstra godt når du ønsker kvalitet på matlagingen.

Prøv våre smakfulle meksikanske retter med gårdsklekket kylling, og finn din favoritt!

Møt stjernekokken

sylvia Vavik

Møt Sylvia Vavik som blant annet har vunnet Norges grillmester på TV2. Hun brenner for det meksikanske kjøkken og elsker å formidle matglede.

Sylvia har laget tre retter med Gårdsklekket kylling. Her har hun brukt hel kylling, lårfilet og brystfilet. Alt fra salsa, lefser og kylling har blitt laget på kullgrill, for å få den autentiske brente smaken på rettene.

For Sylvia handler meksikansk mat om så mye mer enn bare god mat. Det er her hennes hjerte og identitet hører til. Når hun lager meksikansk mat føler hun en forbindelse med sin familie og sine røtter. Spesielt ser hun tilbake på sine minner på kjøkkenet med besteforeldrene. Det var der hun lærte å sette pris på matretter og behandle råvarer med respekt.

Sylvia vil dele sine spesielle oppskrifter, og samtidig noen av hennes fine minner fra Mexico.

Gjør deg klar for en skikkelig meksikansk smaksopplevelse!

Bli med på en reise i Mexico fra nord til sør.

Herlige smaker og friske farger

Pollo enchilado og grillet kaktus

Vi starter i Nord-Mexico i grensebyen Reyonsa. Det er her familien til Sylvia kommer fra. Hver gang Sylvia drar på besøk er det en velkomstfest i hagen med familie og venner. Det er latter, klemmer og deilig matkultur. Her spises det mye kjøtt, og man får i seg grønnsaker gjerne i form av salsa. De viktige smakene her er røkt, brent, surt og sterke smaker.

Matretten som representerer Reyonosa er Pollo Enchilado og grillet kaktus.

Retten består blant annet av kyllingbryst, grillet kaktus og maistortillas laget på blå mais.

Se oppskrift på Pollo Enchilado og grillet kaktus.

x

Smaksrik kylling

Grillet kylling i Mole Coloradito

Videre drar vi videre til Mexico City der hvor alle Mexico’s gastronomier møtes og blandes. Her finner man molesaus på mange av resturantene og matbodene. Mole er Mexico’s nasjonalrett. Det brukes som en saus over maten eller serveres alene med med en tortilla. Man kan også bruke den som en marinade på kyllingen for å heve smaken.

Mole har mange ingredienser og tar litt tid å lage. I denne oppskriften har Sylvia brukt den som glaze på Gårdsklekket kyllinglår, og som en saus ved siden av.

I tillegg er retten servert med en sterk salsa verde og tortillas.

Se oppskrift på Grillet kylling i Mole Coloradito

Gårdsklekket kylling er klekket og oppvokst på samme gård. Det tar litt tid, men gode ting tar tid. Det er et bredt utvalg, som passer alle situasjoner.

gÅRDSKLEKKET

Våre kyllingprodukter passer perfekt til meksikanske retter. Ta deg god tid til grillingen, og del maten med de du er glad i.

Les mer om Gårdsklekket

Mexico’s kulinariske tradisjoner handler om å bruke gode lokale råvarer og bruke tid på å lage rettene. Hver rett har en historie.

En meksikansk favoritt

Grillet Hel butterfly kylling i recado rojo

Til slutt kommer vi til Yucatan, Merida: Dette er en av favorittplassene til Sylvia å besøke i Mexico. Hun har aldri følt seg mer velkommen fra de lokale en her. Byen er full av farger og smaker. Matrettene er sterke og fargerike.

Denne retten stammer tilbake fra mayatiden. Sylvia har lært å lage denne retten fra mayafolket og viser oss denne kulinariske kulturarven gjennom en smaksrik oppskrift på hel gårdsklekket kylling.

Se oppskrift på Grillet hel butterfly kylling i recado rojo

x

SYLVIA’S Grilltips

Det første man må forstå før man begynner å grille er forskjellen på indirekte og direkte varme. Dette vil hjelpe deg med å plassere grillkullet på riktig plass i grillen. 

Hva er indirekte og direkte varme? 

Indirekte varme: den delen av grillen hvor det ikke er kull og heller ikke aktiv flamme. Man bruker denne siden av grillen gjerne til større kjøttstykker som krever lengre steketid for å bli gjennomstekt. Ved denne metoden bruker man vanligvis lokk på grillen slik at varmen sirkulerer godt i grillen. Bruk av lokk kan anbefales til all slags grilling da varmen holder seg bedre og maten blir jevnere stekt.

Direkte varme: Her legger man maten rett under varmekilden. Dette gir en rask effekt. Fint å bruke for å få god stekeskorpe og fine grillmønster. Det kan også brukes til mindre kjøttstykker og grønnsaker som krever lite steketid. 

Viktige ting å tenke på:

1- Riktig plassering av grillkullet

2- Kontroll på temperaturen 

3- Gode krydderblandinger og marinade: setter smaken på maten 

4- Bruk gjerne fargerik mat! Øynene spiser først