21-007
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Meksikansk adobodo kylling taco

120 min | Inspirerende

Lag en autentisk meksikansk aften med helstekt kylling, hjemmelagde tacolefser og masse godt tilbehør.

Ingredienser

Helstekt kylling

3 dl
adobo saus
1 ss
havsalt
1 ts
kvernet sort pepper
2 dl
solsikkeolje
3 stk
hvitløksfedd

Adobo saus

10 stk
guajillo chili
1 stk
gul løk
4 stk
hvitløksfedd
2 stk
tomater
0.5 dl
solsikkeolje
1 l
vann
1 ts
salt
0.5 ts
sort pepper

Refried beans

1 stk
løk, delt i 8 biter
2 stk
hvitløksfedd
1 boks
kokte, svarte bønner
1 dl
solsikkeolje
1 ss
salt
1 ts
pepper

Salsa

1 stk
rødløk, delt i 8
3 stk
hvitløksfedd
2 pk
cerrytomater
6 stk
små, røde chili
0.5 l
øl
1 håndfull
koriander, hakket
1 stk
lime, saften av
1 ss
salt
1 ts
pepper

Tortillalefser

250 g
maismel
1 ts
salt
1 ts
potetmel
5 dl
vann

Kaktusalat (valgfritt)

1 pk
cherrytomater
0.5 stk
rødløk
1 håndfull
koriander, hakket
200 g
nopal kaktus
1 ss
oregano
1 stk
lime, saften av
1 klype
salt
1 klype
pepper
100 g
fetaost, i terninger

Guacomole

2 stk
avokado
1 stk
rødløk
3 stk
små, rød chili
1 håndfull
koriander, hakket
2 stk
lime, saften av
1 klype
salt

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Lag en autentisk meksikansk aften med helstekt kylling, hjemmelagde tacolefser og masse godt tilbehør.

Slik gjør du

Adobo marinade:

Start med marinaden som kyllingen skal marineres i.

Rens chiliene for frø og stilker og skyll de i rennende vann.

Skrell løk og hvitløk. Del løken i 8 deler og hakk hvitløken i grove stykker.

Del tomatene i 8 deler.

Finn frem en kasserolle og ha i olje. Varm opp til høy styrke.

Tilsett løk og hvitløk og stek til de får en gyllen farge.

Tilsett guajillo chili og stek blandingen i 2 minutter.

Senk styrken til middels varme og ha i tomatene.

La det steke i ca 5 minutter før du tilsetter vann.

Kok opp blandingen og la den småkoke uten lokk til 1/3 av væsken er redusert.

Ha blandingen i en blender og kjør den til den får en glatt og jevn kosistens.

Sil sausen for skall og klumper og sett den i kjøleskalpet før bruk.

 

 

Helstekt kylling:

Tørk godt av kyllingen med kjøkkenpapir.

Kutt kyllingen på undersiden med en skarp kniv, den skal kun åpnes, ikke deles i to.

Bruk hendene til å åpne kyllingen, snu den og press ryggen ned slik at kyllingen blir flat.

Spre 2 dl adobo saus over hele kyllingen og smak til med salt og pepper.

La kyllingen hvile i kjøleskap 1 time før den settes i ovnen.

Skrell og finhakk hvitløken og bland det sammen med olje i en liten bolle.

Sett ovnen på 230 grader og legg kyllingen over på et smurt stekebrett.

Når ovnen er varm settes kyllingen inn. La den steke i 10 minutter.

Etter 10 minutter pensle kyllingen med hvitløksog oljeblandingen, og mer adobo saus.

Senk temperaturen til 160 grader og stek kyllingen til den er ferdig.

Du ser at den er ferdig ved å lage et lite kutt i låret til kyllingen. Hvis det renner gjennomsiktig væske ut er den ferdig.

La kyllingen hvile i minst 15 minutter før du deler den opp i passe store biter.

 

 

Tortillalefser:

Lag tortillalefsene imens kyllingen er i ovnen.

Bland alle ingrediensene i en bolle til du får en glatt deig.

Prøv å lage en liten ball av deigen og trykk den ned flat mot en fjøl. Hvis ballen sprekker på sidene trenger den mer vann.

Dekk deigen med en våt klut.

Lag små baller av deigen og dekk en fjøl med plastfolie. Lagge deigen på plastfolien og ha et lag til med plastfolie over. Kjevl dem ut med en kjevle til passe store runninger. Hvis du har, kan du bruke en tortillapresse.

Varm en tørr stekepanne til middels styrke og legg forsiktig i lefsen. Den skal steke to ganger på begge sider, men pass på den brenner seg fort.

Hvis den puffer som en ballong har du laget den perfekte tortillaen.

Oppbevar tortillaene i et kjøkkenhåndkle med en plastikkpose rundt.

 

 

Salsa:

Rens og kutt rødløken i 8 deler.

Skrell hvitløken og del den i små deler.

Finn frem en stekepanne og stek løk, hvitløk og cherrytomater rett i den tørre pannen. Stek til de får en brent overflate.

Rens chilien og ha i pannen. Tilsett øl.

La blandingen få et oppkok, og la det koke til 1/3 av væsken er redusert.

Kjør sausen i en blender, men ikke for lenge. Det skal være klumper i sausen.

Ha sausen i en bolle og tilsett hakket koriander, salt, pepper og limesaft.

Settes i kjøleskapet før bruk.

Refried Beans:

Rens løk og del den i 8 deler. Rens hvitløksfeddene.

Finn frem en stekepanne og varm opp til middels varme.

Ha i løk og hvitløk og stek de i den tørre pannen til de får en brent overflate.

Finn fram en kasserolle og ha i bønner, stekt løk og hvitløk.

La blandingen varmes i ca 10 minutter på middels varme.

Ha blandingen over i en bolle og bruk en stavmikser til å få en glatt konsistens.

Ha olje i en stekepanne og varm opp til middels varme.

Tilsett bønneblandingen og rør hele tiden slik at det ikke setter seg fast.

Bønnene skal få en purè lignende kosistens.

 

 

 

Kaktus salat (valgfritt)

Nopales kaktus kan kjøpes på nett, eller i butikken Kaktus på Gunerius i Oslo.

Rens og finhakk løken.

Del cherrytomatene i to.

Kutt kaktusen i middels store biter.

Bland tomat, løk, kaktus og oregano i en bolle.

Smak til med limesaft, salt og pepper.

Kutt fetaosten i terninger, og bland den inn i salaten helt til slutt.

Guacomole:

Rens avokadoene for sten og skall.

Finhakk løk og chili.

Ha avokado i en bolle og mos den med en gaffel.

Bland inn løk og chili.

Tilsett koriander, limesaft og en klype salt.

Smak og tilsett mer salt eller limesaft ved behov.

Server kyllingen og alle siderettene og fyll de hjemmelagde tortillaene med kylling, refried beans, guacomole, salsa og kaktus salat. Server gjerne med limebåter og frisk koriander.

Klimautslipp 

I alle våre oppskrifter har vi regnet ut  CO₂e-utslipp og andre variabler for klimapåvirkning som oppstår i forbindelse med produksjonen av rettene.

Høyt CO₂e-utslipp: 1.5+

Denne retten har et høyere klimaavtrykk en FN’s klimamål. Hvis du ønsker å redusere mengden klimaavtrykk på denne retten, kan du gjøre det ved å bruke mindre olje, fjerne noen ingredienser du ikke ønsker eller invitere til middagsgjester.