Doro wat
Ingredienser
Berbere
Etiopisk smør
Enjera brød
Salat
Etiopisk ost(Kefir ost)
Spinat
INGREDIENSER
INGREDIENSER
Doro wat (Gryte med berbere). Serveres med enjera, salat, spinat og fetaost.
Slik gjør du
Berbere ingredienser
Åpne de tørkede chiliene og fjern frøene. Finmal chiliene i f.eks. en blender eller kaffekvern.
Rist fennikelfrø, kardemommefrø, korianderfrø, nellikspiker og allehånde bær i en tørr stekepanne til det dufter.
Pass på at du ikke brenner krydderne, da blir det bittert.
Finmal de ristede krydderne og bland dem med malt chili og de andre ferdigmalte krydderne.
Oppbevar på lufttette glass.
Etiopisk smør
Smelt smøret i en kjele over svak varme under omrøring. Skum av etter hvert som det danner seg skum på toppen. Fortsett å koke og skumme til det ikke danner seg mer skum. Pass nøye på så smøret ikke blir brunet.
Tilsett løk og krydder, og fortsett å koke på lav varme i 15 – 20 minutter. Fjern kjelen fra varmen og la stå til blandingen er noe nedkjølt og krydrene har sunket ned i bunn av kjelen. Hell væsken gjennom en finmasket sil eller gjennom et osteklede og ned i en beholder med lokk. Kast løk og krydder.
Oppbevar i kjøleskap.
Oppskrift Doro Wet
Ta frem en hel kylling, ta av skinnet og del den opp i 12.
Legg kyllingen i vann med salt og sitron, og la den i stå i bollen i minst 30 minutter.
Skjær opp løk og tomat.
Stek løken i en stekepanne med olje, til løken er litt brun.
Ha berbere(krydder) i panna sammen med løk og olje og stek 10-15 min.
Ha i tomatene og tomatpure i panna.
Ha i etiopisk krydder med allkrydda.
Ta oppi vann, og vann den ut til du får den konsistensen du ønsker på gryten.
Hell kyllingen i pannen, og blandt alt sammen. Tilsett salt.
La alt koke sammen en halv time. (Hvis sausen blir for tynn kan den tilsettes mel blandet med litt kaldt vann.)
Tilsett etiopisk smør.
Skrell de kokte eggene og tilsett i gryten før vi tar den av etter 2 minutter.
Nå er gryteretten klar til å spises. Kos deg!
Enjera oppskrift
Plasser byggmel i en ildfast form inni ovnen på 150 grader i 1 time.
Ta det ut av ovnen og la det avkjøles.
Bland treff sammen med byggmel, salt og fersk gjær.
Fyll på vann og bland til det blir riktig konsistens(som en tynn pannekakerøre)
La det stå i 24 timer i romtemperatur.
Stekes på stor stekepanne eller takke.
Salat
Del opp tomat, paprika, agurk, litt løk i mengden du ønsker.
Bland inn aromat kryddersalt, olivenolje og fetaost.
Spinat
La spinaten koke i 15 min.
Ta pannen til side.
Ta vannet forsiktig bort ved hjelp av dørslag.
Spinaten skal blandes med smør og salt.
Etiopisk ost
La kefiren kokes på lav varme i to timer.
Ta panna til side og la den avkjøles ca 10-15 min.
Ta vannet forsiktig bort ved hjelp av dørslag.
Kefir(osten) skal blandes med smør, salt og rød chili.
Retten anrettes som vist å bilde. Legg kyllingen i midten og salat, egg, fetaost og spinat rundt.
Ta en del av brødet/lefsen og forsyn deg med de ulike ingrediensene.
Klimautslipp
I alle våre oppskrifter har vi regnet ut CO₂e-utslipp og andre variabler for klimapåvirkning som oppstår i forbindelse med produksjonen av rettene.
Denne retten har:
Høyt CO₂e-utslipp: 1.5+
Denne retten har et høyere klimaavtrykk en FN’s klimamål. Hvis du ønsker å redusere mengden klimaavtrykk på denne retten, kan du redusere ved å bruke mindre smør eller invitere gjester over på middag.
Luksusburger – Crispy Chicken Burger med trøffel, caviar og gullflaker
Crispy Chicken Burger med chipotle mayo
Lollipop Wings med pepper, raita og mango chutney
Chili Bbq Lollipop Wings med asiatisk coleslaw
Chicken Kebab Shawarma med yoghurtdressing
Quinoa og avokado på glass
Buddha Bowl
Mango chicken bowl