helstekt kylling
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Langtidsstekt kylling med karamellisert pære

120 min | Sofistikert

Festkylling stekt over 8 timer med saltbakte mandelpoteter og skysaus.

Ingredienser

2 never
timian
5 fedd
hvitløk
3 stk
løk
5 stk
pærer
2 ss
brunt sukker
2 stk
pastinakk
1 stk
sellerirot
1 dl
olivenolje
50 g
smør
3 klyper
salt (etter smak)
2 klyper
pepper (etter smak)
stk
mandelpoteter
2 klyper
grovt havsalt

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Festkylling stekt over 8 timer med saltbakte mandelpoteter og skysaus.

Slik gjør du

Fremgangsmåte langtidsstekt kylling:

La gjerne kylling ligge litt i romtemperatur først.

Sett ovnen på ønsket kjernetemperatur,  65 grader. Kjernetemperatur for kylling anbefales å ligge mellom 63 og 73 grader, men legg deg gjerne litt under da kjernetemperaturen øker noe når kyllingen grilles på slutten.

Del løken i fire og ha i en ildfast form sammen med hvitløken. Legg kyllingen oppå og ha over godt med olivenolje, salt, pepper og timian. Ha 1 dl med vann i formen, dette blir basen for sjysausen.

Stek kyllingen på ønsket kjernetemperatur i optimalt 8 timer. Kylling kan stå så lenge du ønsker da kjernetemperaturen aldri vil overstige temperaturen i ovnen, derfor gir denne metoden alltid saftig kylling.

Skru opp til 240 grader, gjerne med grillfunksjon når kyllingen har ønsket kjernetemperatur. Legg først 5-6 ostehøvel skiver med smør over brystene og lårene. Dette gjør skinnet ekstra gyllent og sprøtt, samtidig som det setter deilig smak på sjysausen. Stek kyllingen i ca 10-15 min. Følg med hele tiden slik at den ikke skinnet brenner seg.

La kyllingen hvile i 15-20 min. slik at saftene som sirkulerer rundt i kjøttet ikke renner ut og etterlater kyllingen tørr.

Skjær kyllingen på en fjøl som fanger opp saften som renner ut, start med brystfiletene og deretter lårene. Arranger på et fat og pynt med litt urter. Hell overflødig saft tilbake i den ildfaste formen.

 

 

Fremgangsmåte skysaus:

Sjysausen lager du enkelt ved å sile den kraften som er i den ildfaste formen, men ta vare på restene hvis du vil koke kraft på skroget. Det er lurt å ribbe kyllingen for resten av kjøttet før den settes i kjøleskapet.

Fremgangsmåte tilbehør:

Tilbehøret kan gjerne lages i forveien og varmes opp rett før servering når kyllingen er klar.

Skjær pastinakk og sellerirot, gjerne i staver, ha i en ildfast form og ha over olivenolje, salt og timian. Stek i ovnen på 200 grader i ca.1 time.

Ha godt med grovt havsalt i en form og legg mandelpotetene oppå. Ha over olivenolje og timian. Stek i ovnen sammen med rotgrønnsakene i ca 1 time eller til de er møre.

Skrell pærer og del på langs. Stek på medium/høy varme med flatsiden ned i godt med smør og brunt sukker så de får en fin stekeskorpe. Snu pærene og skru ned varmen, la de steke videre til de er møre.

Håper det smaker!

 

Klimautslipp 

I alle våre oppskrifter har vi regnet ut  CO₂e-utslipp og andre variabler for klimapåvirkning som oppstår i forbindelse med produksjonen av rettene.

Denne retten har:

Medium CO₂e-utslipp: 0.6 – 1.5