musakhan
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Musakhan med Gårdsklekket kyllinglår

60 min |

En tradisjonell palestinsk oppskrift.

Ingredienser

4
Gårdsklekket kyllinglår
2
kilo rødløk
3
hvitløksfedd
5 dl
rapsolje
200 g
mandler
salt
pepper
lavasjbrød (Store) (fås tak i på frukt og grønt butikker)
granateple sirup(fås tak i på frukt og grønt butikker)

Krydder

7 spice krydder
salt
sort pepper
sumak
kanel

Tilbehør

5 dl
Yoghurt naturell
Syltede grønnsaker
Reddiker
Persille til garnityr

INGREDIENSER

INGREDIENSER

En tradisjonell palestinsk oppskrift.

Slik gjør du

Kutt 2 kilo rødløk i tynne halvmåner. Hell oppi cirka 2-3 dl med olje i en kjele, og sett platetoppen på middels-høy varme. Hell opp i løken og rør slik at all løken er dekket i olje. Ha i et par klyper med salt, og cirka 4 ss av krydderet sumak.

Krydderet vil tilføre en fin syrlighet til løkens sødme. Det kan ta cirka 20-30 min før all løken er karamellisert, så vend om løken en del slik at ingenting brenner seg.

Sett ovnen på 215 grader.

I mellomtiden når løken karamelisseres marinerer du Gårdsklekket kylling. Bland 2 teskje av hver: 7 spice, sort pepper og kanel i en bolle.

Rasp 2 fedd hvitløk og ha i bollen. Hell så opp i en nøytral olje slik at alt blander seg til en marinade.

Bruk gjerne hendene til å gni marinaden inn i kyllingen.

Sett kyllingen i ovnen i cirka 25-30 min. Ta stikkprøver, og sjekk at kyllingen nesten er helt gjennomstekt inntil beinet.

Videre skal kyllingen steke litt til med løken og brødet i en ildfast form slik at saften fra løken og kyllingen kombinerer og absorberes i brødet.  Derfor er det viktig at kyllingen ikke blir helt gjennomstekt i første omgang.

I mellomtiden kan du legge frem ferske reddiker, små boller med yoghurt og syltede grønnsaker.

Ta frem et lavasjbrød per kyllinglår.

Her kan du velge å vente til kyllingen er avkjølt nok til å plukke den fra hverandre, kombinere den med den karamelliserte løken og pakke den inn i brødet før du legger de tilbake i ovnen for en siste finish.

Eller så kan du gjøre slik vi har gjort: Legg frem brødene i en ildfast form, legg et kylllinglår oppå hvert brød og dekk til med all løken over kyllingen og brødet.

Hell over saften fra kyllingen som har rent ned under steking over hele retten.

Deretter plasserer du formen med brødet, løken og kyllingen inn i ovnen igjen for å ferdigsteke kyllingen og kombinere all smaken.

Fyll en liten kjele halvveis opp med olje og sett på middels-høy varme. Friter cirka 200g eller en kaffekopp med mandler for å ha oppå. Sil mandlene fra oljen og strø utover hele formen

Dette er skikkelig god “comfort food”, arabisk soul food og skal nytes med henda.

Riv stykker med brød, ta tak i kyllingen med løken og lag små munnfuller.

De rå og syltede grønnsakene er for å gi mer syrlighet til den mektige kyllingen og løken, og yoghurten er for å heve og gi en kremet nyanse til den kraftige gode smaken.

Klimautslipp 

I alle våre oppskrifter har vi regnet ut  CO₂e-utslipp og andre variabler for klimapåvirkning som oppstår i forbindelse med produksjonen av rettene.

Denne retten har:

Medium CO₂e-utslipp: 0.6 – 1.5