solgul plomme
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Wienerbrød med vaniljekrem

120 min | Sofistikert

Sprø utenpå og myke inni, prøv mesterbakeren Nils Olav Heggdalsvik sine nydelige wienerbrød.

Ingredienser

Wienerbrød deig

750 g
hvetemel
100 g
sukker
10 g
salt
200 g
hel melk
2 stk
egg
450 g
meierismør
30 g
gjær

Vaniljekrem

5 dl
hel melk
4 stk
egg
100 g
sukker
35 g
maizena
0.5 stk
vaniljestang

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Sprø utenpå og myke inni, prøv mesterbakeren Nils Olav Heggdalsvik sine nydelige wienerbrød.

Slik gjør du

Deig:

Bland alle ingrediensene, men kun 75 g av smøret. Det resterende smøret 375 g skal brukes til å kjevles inn i deigen og kan legges til side.

Ha alt i en eltemaskin. Kjør deigen i 4 minutter på lav hastighet, deretter 4 minutter på rask hastighet.

Ta deigen ut av eltemaskinen, pakk den inn i plast, og sett den til å hvile i 30 minutter. Etter 30 minutter kjevles deigen ned til et rektangel.

Legg deigen over på et stekebrett eller en fjøl og sett det inn i fryseren. Deigen skal stå fryst til den er ganske stiv, men pass på at den ikke blir frossen.

Legg 375 g kaldt smør på et bakepapir og bank det til det blir tynt.Ha kjevlesmøret kaldt på et bakepapir og bank det tynt. Form smøret til en firkantet plate, like stor som deigen. Sett smørplaten kaldt slik at den blir hard igjen. Det kan være lurt å gjøre dette et par timer før du begynner på deigen for å unngå å vente.

Kjevlesmøret og deigen skal ha omtrent lik konsistens før du begynner å kjevle .

Når smøret og deigen har fått samme konsistens, skal smøret brettes inn i deigen.

Smøret legges oppå deigen på midten. Brett deigen over smøret fra alle kanter, smøret skal være pakket inn som en «sandwich».
Kjevle deigen forsiktig nedover med en kjevle. Bruk mel hvis den setter seg fast, men så lite som mulig. Deigen skal være kjevlet smal og avlang, og tykkelsen skal være ca 5 mm.
Nå kommer den første brettingen av deigen, et 4-lags. Brett begge endene mot hverandre til kantene møtes, deretter bretter du den ene kanten over til den andre kanten igjen.
Nå vil du ha fire forskjellige lag av smør og deig.
Legg så plast rundt deigen og ha den tilbake i fryseren. La den hvile til den har fått en fast, stiv konsistens.
Ta deigen ut av fryseren. Brett deigen på samme måte som sist ved å kjevle deigen forsiktig til du oppnår en tykkelse på ca 5 mm.
Når deigen er kjevlet ut brettes den ene kanten over til midten, og den andre kanten brettes over hele deigen. Da vil du ha tre lag med smørdeig.
Nå har du 12 lag med deig.
Legg deigen i fryseren til den får en stiv konsistens.

Ta deigen ut av fryseren og kvelve den forsiktig utover bordet. Deigen skal være ca. 30 cm lang og og ha en tykkelse på rundt 3-4 mm.

Skjær ut avlange trekanter hvor bredden er på cirka 9-10 cm og lengden på 30 cm.
Skjær ut kvadrater på ca 10 x 10 cm og legg de på et stekebrett.
Legg en klut over wienerbrødene og sett brettet til å heve et sted hvor det ikke er altfor varmt, men heller ikke for kaldt. Sprut litt vann på dem innimellom slik at de ikke tørker ut.
La de heve i 1-2 timer.
Når de er ferdig hevet lage en grop til vaniljekremen. Fyll på krem og la brødene etterheve i 45 minutter.
Pensle litt egg på brødene og stek dem på 175 grader i varmluft ca. 15 minutter, til de er gylne.

Vaniljekrem:

Varm opp melk, fløte, sukker og vanilje i en kjele til rett under kokepunktet.

Bland eggeplommer med melk og maizena.

Hell den varme melkeblandingen gradvis over eggeblandingen.

Hell hele blandingen tilbake i kjelen og kok til ønsket tykkelse.

Klimautslipp 

I alle våre oppskrifter har vi regnet ut  CO₂e-utslipp og andre variabler for klimapåvirkning som oppstår i forbindelse med produksjonen av rettene.

Denne retten har:

Medium CO₂e-utslipp: 0.6 – 1.5